20 interesujących faktów o żubrach

Interesujące fakty


Potężne żubry, uzbrojone w imponujące rogi, to bardzo ciekawe zwierzęta. To prawda, że ​​u200bu200bprzez długi czas ludzie tak aktywnie wypychali ich z ich zwykłych siedlisk, że w końcu prawie całkowicie ich eksterminowali. Na szczęście sto lat temu ludzkość zmieniła zdanie w czasie i zaczęto podejmować działania mające na celu zachowanie populacji żubrów. Nie można powiedzieć, że udało się to w stu procentach, ale niewątpliwie postęp jest i jeśli wszystko będzie tak samo, to może uda się uratować te zwierzęta.

Fakty o bizonach

  • W średniowieczu występowały w całej Europie, ale zostały wyparte przez ludzi, w wyniku czego zostały praktycznie wytępione.
  • W sumie istniały dwa rodzaje żubrów, kaukaski i równinny, ale rasowe żubry kaukaskie wyginęły. Zostały stosunkowo zachowane dzięki skrzyżowaniu ostatnich osobników z ich nizinnymi krewnymi.
  • Najbliższymi krewniakami żubrów są żubry i zwykłe krowy (ciekawostki o krowach).
  • Białoruś jest jedynym krajem na świecie, w którym żubry żyją na wolności.
  • W latach dwudziestych ubiegłego wieku zabito ostatnie dzikie żubry. W tym czasie na świecie pozostało tylko 12 osobników, które były wówczas w ogrodach zoologicznych. Wszystkie żyjące obecnie żubry są ich potomkami.
  • Obecnie na świecie żyje około 5500 żubrów.
  • Żubry mają 60 chromosomów. Dla porównania, ludzie mają ich 46.
  • Spośród wszystkich ssaków lądowych w Europie żubr jest największy i najbardziej masywny.
  • Dorosłe osobniki mogą mieć długość do 3 metrów, wysokość w kłębie do 1,8 metra i masę powyżej 1 tony.
  • Żubry są całkowicie pokryte gęstym włosem, z wyjątkiem kopyt, rogów, zewnętrznej krawędzi nozdrzy i środka górnej wargi.
  • Zimą zwierzęta te zapuszczają grubszą i dłuższą sierść. Dzięki temu łatwiej znoszą silne mrozy.
  • Zewnętrznie żubry są prawie nie do odróżnienia od żubrów amerykańskich.
  • Średnia długość życia tych zwierząt może sięgać 25 lat, a nawet więcej.
  • Nowonarodzone cielęta u żubrów już po półtorej do dwóch godzin po urodzeniu potrafią wstać, chodzić i podążać za matką.
  • W starożytności niektóre ludy czciły żubry, utożsamiając je z symbolem swojej ojczyzny.
  • Żubry i żubry mogą nawet krzyżować się i wydawać żywotne i niesterylne potomstwo. Owoce takich małżeństw nazywane są żubrami.
  • Mimo pozornej niezdarności zwierzęta te potrafią w biegu przeskakiwać przeszkody o wysokości do 2 metrów.
  • Na czele stada żubrów zawsze stoi samica, a nie samiec, jak np. krowy.
  • Znaleziska archeologiczne pokazują, że nawet prymitywni ludzie polowali na żubry z dzidami, pałkami i pułapkami (ciekawostki o ludziach prymitywnych).
  • Puszcza Białowieska w Republice Białorusi to największy na świecie rezerwat żubrów.
Rate article